Artykuł sponsorowany

Czy stosowanie biostymulatorów warzyw jest bezpieczne?

Czy stosowanie biostymulatorów warzyw jest bezpieczne?

Uzyskiwanie dobrego plonowania przy uprawie warzyw ma duże znaczenie dla opłacalności produkcji, jednak w grę wchodzi tu nie tylko wielkość zbiorów, ale także ich jakość. Dla poprawy osiąganych efektów warto więc korzystać ze środków wspomagających wzrost. Coraz większy nacisk na ekologię sprawia, że w tym celu trzeba jednak wybierać wyłączenie środki bezpieczne dla ludzi i zwierząt oraz niemające negatywnego wpływu na ekosystem.

Czym są biostymulatory i co oferują?

Tempo rozwoju roślin uprawnych oraz ich plonowanie zależą od predyspozycji danej odmiany, a także warunków glebowych i pogodowych. Dla poprawy osiąganych efektów stosuje się rozmaite metody wspomagające związane z właściwym doprawieniem gleby, optymalnym nawożeniem i nawadnianiem, a także wykorzystywaniem środków ochrony roślin. Preparatami, które mogą znacząco poprawić wyniki, są środki wpływające na procesy metaboliczne i enzymatyczne roślin np. biostymulatory warzyw, które podnoszą wydajność oraz jakość uzyskiwanych plonów. Jest to możliwe za sprawą wielu czynników, m.in. lepszego rozwoju systemu korzeniowego poprawiającego wchłanianie składników pokarmowych, podniesienie aktywności mikroflory glebowej, a także intensyfikację wytwarzania substancji będących regulatorami wzrostu. Użycie biostymulatorów oznacza zwiększenie efektywności nawożenia, poprawę odporności roślin na czynniki zewnętrzne w tym np. odbiegający od optymalnego poziom promieniowania UV, wilgotności albo zasolenia gleby. Wspierają one też procesy syntezy chlorofilu, wzmacniają systemy obronne roślin przed patogenami, jak również przekładają się na lepszą aktywność enzymatyczną przy metabolizmie węgla i azotu.

Co zawierają biostymulatory?

Biostymulatory są preparatami pochodzenia naturalnego, pozyskiwanymi m.in. z alg morskich przez ekstrakcję zielonych lub czerwonych wodorostów, które okazują się całkowicie bezpieczne dla zdrowia, ich stosowanie nie wpływa negatywnie na środowisko naturalne. W biostymulatorach z alg morskich znajduje się wiele związków o dobroczynnym wpływie na rozwój upraw warzyw. Są to m.in. wtórne metabolity, a więc polifenole i terpeny oraz polisacharydy pobudzające zachodzenie reakcji obronnych roślin, w tym alginiany, fukoidyna laminaryna czy karagenina albo ich pochodne oligosacharydy. W biostymulatorach są też fitohormony będące regulatorami wzrostu m.in. auksyny, cytokiny, gibereliny czy kwas abscysynowy, a ponadto białka, aminokwasy, witaminy i minerały. Cennym komponentem jest również kahydryna, tj. pochodna witaminy K1. Firma Polger Kido oferuje sprawdzone i efektywne biostymulatory do warzyw, cebuli i ziemniaków.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.