Czym charakteryzuje się tzw. cebula srebrzysta?

Warzywa są jednymi z najzdrowszych produktów żywnościowych, ponieważ są bogate w wartości odżywcze, które korzystnie wpływają na stan organizmu, dostarczając mu wielu niezbędnych składników od witamin po cenny błonnik. Wśród dostępnych gatunków występuje wiele odmian, które są nieco mniej znane, lecz okazują się równie cennym urozmaiceniem codziennej diety. Wśród nich szczególnie interesująca jest tzw. cebulka srebrzysta.
Czym wyróżnia się cebulka srebrzysta?
Cebula srebrna należy do tej samej rodziny roślin amarylkowatych, co klasyczne odmiany, tj. cebula zwyczajna. Choć różni się od niej wyglądem, ponieważ ma postać niewielkich kulek liczących od 15 do około 40 mm i jest pozbawiona wysuszonej zewnętrznej łuski, to ma bardzo podobne właściwości i chętnie korzysta się z niej w celach kulinarnych. Podobnie jak większość warzyw zawiera znaczną ilość wody, a także sporo węglowodanów, cukrów i białek oraz błonnika. Największym bogactwem cebuli są jednak znajdujące się w niej fruktany oraz spora ilość witaminy C oraz B, w tym kwas foliowy i pirydoksyna. Znajdują się w niej także minerały takie jak potas, wapń, żelazo, mangan oraz magnez. Należy też wspomnieć o kwercetynie oraz fitochemikaliach, które mogą być przekształcone w allicynę, która korzystnie wpływa na układ krwionośny i najprawdopodobniej wspiera organizm w przeciwdziałaniu chorobom nowotworowym. Kluczową własnością cebuli srebrzystej poza atrakcyjnym kształtem i wyjątkową białawą barwą jest znakomity smak. Ze względu na swoje walory jest ona często oferowana przez podmioty zajmujące się przetwórstwem warzyw. W Wielkopolsce jest sprzedawana przez firmę LOMANIA, specjalizującą się w eksporcie warzyw i owoców oraz dostarczaniu półproduktów i gotowych produktów warzywnych.
Do czego wykorzystuje się cebulę srebrzystą?
Cebula srebrzysta dostępna m.in. w ofercie zajmującej się przetwórstwem warzywnym firmy LOMANIA, jest najczęściej sprzedawana w postaci marynowanej, podobnie jak cieszący się niezwykłą popularnością czosnek. Na ogół wytwarza się ją w łagodnej zalewie octowej. W takiej formie idealnie pasuje jako dodatek do dań np. sałatki śledziowej, a także jako zdrowa i smaczna przekąska, charakteryzująca się bogatym aromatem i chrupkością. Jest znacznie delikatniejsza od cebuli pospolitej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Artprol Ceckowscy Spółka jawna
Rolnicze narzędzia, sprzęt woj. podlaskie16-400 Suwałki, Bakałarzewska 19A
-
Czemarol Papugowie Sp. z o.o.
Rolnicze maszyny woj. małopolskie33-113 Zbylitowska Góra, Krakowska 35