Jak dobrać odpowiednie zboże jare do rodzaju gleby?

Zboża jare są wysiewane wiosną i plonują wczesną jesienią. Do tego rodzaju zbóż zaliczają się między innymi pszenica jara, jęczmień jary, owies jary, żyto jare i proso jare. Są to rośliny jednoroczne, czyli uprawiane są tylko przez jeden sezon wegetacyjny. W Polsce są to jedne z najważniejszych roślin uprawnych, a plony zbóż jarych stanowią podstawę przemysłu spożywczego.
Co brać pod uwagę dobierając zboża jare do konkretnego rodzaju gleby?
Gleba podzboża jare musi spełniać konkretne wymogi. Przed wyborem danego materiału siewnego należy zapoznać się z wymaganiami danej odmiany oraz, o ile to możliwe, skonsultować się z ekspertem w temacie. Oto podstawowe wymogi zbóż jarych:
pH gleby powinno mieścić się w przedziale od 6,0 do 7,5, pewną tolerancję na zakwaszenie gleby wykazuje pszenżyto jare (na przykład typu Milewo) oraz owies, który ma jednak większe zapotrzebowanie na wodę, dobrym wyborem jest też pszenica jara typu Arabella;
lekkie, przepuszczalne gleby, takie jak piasek lub glina piaszczysta, są najlepsze dla zboża jarego;
składniki odżywcze w glebie – na słabych glebach dość dobrze rosną mieszanki zbóż, zwłaszcza z owsem, jęczmieniem, pszenżytem;
odpowiedni poziom wilgotności gleby – dobrze znoszącym okresowe przesuszenia zbożem jarym jest owies jary typu Poseidon (jest on zresztą dosyć odpornym, niewymagającym zbożem).
Aby zboża jare przyniosły oczekiwane plony, należy kupować najwyższej jakości materiał siewny. Sprzedażą nasion zajmuje się przykładowo Centrala Nasienna ze Słupska.
Jakie zboża jare są odporne na choroby?
Żadne zboże jare nie jest stuprocentowo odporne na każdą chorobę czy szkodnika. Odporność zależy nie tylko od odmiany, ale i kondycji danych roślin, która jest wypadkową genetyki, jak i warunków, w jakich wzrastały. Im dalej im od optymalnych, tym niższa odporność rośliny na szkodniki. Na szczęście wśród zbóż jarych choroby czynią mniejsze straty niż w przypadku zbóż ozimych. Istnieją jednak odmiany wyhodowane specjalnie po to, by cechowały się zwiększoną odpornością. Są to na przykład:
pszenica jara typu Tybalt (duża odporność na najczęstsze choroby liścia);
pszenżyto jare typu Dublet (odporne zwłaszcza na rynchosporiozę, rdzę żółtą, septoriozę plew oraz fuzariozę kłosów, brunatną plamistość liści;
jęczmień jary typu Ella.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Agro Kontakt Przedsiębiorstwo produkyjno handlowo usługowe Marek Konopacki
Rolnicze maszyny woj. kujawsko-pomorskie87-100 Toruń, Mazowiecka 63B
-
Łukasz Kopera Gospodarstwo rolne chów i hodowla drobiu
Drób - hodowla woj. łódzkie98-330 Wydrzynów 66